Wat is LARP?

LARP

LARP staat voor Live Action Role Playing-game. Dit is een interactieve toneelvorm waarbij je een zelfverzonnen rol met bijpassende kleding speelt binnen een verzonnen omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Dit noem je de setting.
Interactief toneel is een toneelspel waarbij niet vooraf is afgesproken wat iedereen precies doet in een situatie of bij een gebeurtenis. Dit ontstaat vanzelf doordat iedereen zelf bepaald hoe hij reageert vanuit zijn eigen verzonnen rol. In LARP zijn er vier hoofdgroepen waar men ingedeeld wordt, dit is om het spel voor de spelers mogelijk te maken.

Setting

Een setting, ook wel de wereld waarin het verhaal zich afspeelt wordt bedacht en beschreven door een vereniging en kan verschillen van heel fantasierijk (denk hier aan magie en verschillende rassen) in de middeleeuwen tot juist heel realistisch, in het nu of zelfs de toekomst. Vaak wordt de setting neergezet in een bosrijk gebied en aangekleed met bijpassende attributen (denk hier aan tenten, vlaggen, altaren en dergelijken.)

Vier hoofdgroepen binnen LARP

Spelers: Het grootste deel van de deelnemers zijn spelers. Dit betekend dat zij een eigen personage binnen de setting verzinnen en hierbij een kostuum maken/kopen. Spelers spelen voor een langere tijd dezelfde rol. In deze rol beleven zij vele avonturen waardoor ze steeds meer leren en ontdekken, net als in het echte leven.
Figuranten: Dit zijn deelnemers die gedurende het evenement vele verschillende rollen aannemen. Dit met het doel het spel voor de spelers te ondersteunen zodat het verhaal echt tot leven komt.
Spelleiders: Deze functie wordt vaak bekleed door mensen die zich bezig hebben gehouden met het schrijven van de diverse verhalen/plotlijnen en worden daarom vaak gevraagd vanuit de vereniging.
Spelleiders hebben als doel het verhaal in goede banen te “leiden”. Hoe dit gebeurd bepalen in de meeste gevallen de spelers, zij maken de keuzes. Spelleiders beantwoorden bijvoorbeeld resultaten van een bepaalde actie, of vertellen hoe een speler zich voelt na het uitvoeren van een bepaalde spreuk of actie. Dit gaat voornamelijk over dingen die je niet echt kunt zien.
Vrijwilligers: Natuurlijk komt er veel bij kijken om een setting neer te zetten. Daarom valt of staat een LARP vereniging bij zijn/haar vrijwilligers.